19.03.2025

Dubajska czekolada Zenka Martyniuka – czy warto?

Dorian Skrzypnik
Dorian Skrzypnik
Lifestyle
Udostępnij:
facebook twitter
Skomentuj

W ostatnich miesiącach w Polsce panuje szał na dubajską czekoladę. W sklepach widzimy coraz to nowe wersje tej popularnej przekąski, producenci prześcigają się w proponowaniu nowych odmian czekolady. Popularna na TikToku cukiernia – Cafe Słodziak postanowiła stworzyć dubajską czekoladę we współpracy z Zenkiem Martyniukiem. Co z tego wyszło? Z popularności materiałów Cafe Słodziak w internecie […]

W ostatnich miesiącach w Polsce panuje szał na dubajską czekoladę. W sklepach widzimy coraz to nowe wersje tej popularnej przekąski, producenci prześcigają się w proponowaniu nowych odmian czekolady. Popularna na TikToku cukiernia – Cafe Słodziak postanowiła stworzyć dubajską czekoladę we współpracy z Zenkiem Martyniukiem. Co z tego wyszło?

Z popularności materiałów Cafe Słodziak w internecie można wnioskować, że dubajska czekolada w ich wykonaniu sprzedaje się bardzo dobrze. Dwa filmy promocyjne czekolady z Zenkiem osiągnęły ponad 2 miliony wyświetleń na samym TikToku.

@cafe_slodziak

Czekolada dubajska Zenka Martyniuka o smaku pistacjowym z akcentem liofilizowanych malin 😋

♬ dźwięk oryginalny – Cafe Słodziak

Wiadomo jednak, że czekolada nie należy do najzdrowszych przekąsek. Ogromne ilości cukru jakie znajdują się w zwykłej mlecznej czekoladzie to przy zjedzeniu całej tabliczki bomba kaloryczna. Dubajska czekolada to jeszcze większy rozmiar a zatem więcej kalorii. Sławna przekąska charakteryzuje się obfitą ilością pistacjowego nadzienia z chrupkim ciastem kataifi. Tabliczka dubajskiej czekolady potrafi ważyć ponad 500 gram i mieć ponad 2700 kcal!

Oczywiście prawie nikt nie je na raz całej tabliczki takiej czekolady, dlatego jeśli podejdziemy do takiej przekąski z rozwagą nie powinniśmy martwić się o kalorie. Na temat dubajskiej czekolady Zenka Martyniuka wypowiedziała się Katarzyna Bosacka, znana telewizyjna ekspertka oceniania składów produktów spożywczych. Nie szczędziła uszczypliwości:

Cukier widzę, dużo cukru posłodzonego cukrem. Cukier z buraków cukrowych, cukier mleczny (laktoza) z mleka w proszku i serwatki, glukoza z maltodekstryny. Pistacji mało, więc nadzienie dobarwione. Do tego (…) masa zagęstników

– stwierdziła na łamach Jastrząb Post.

Do wszystkiego trzeba podchodzić ze zdrowym rozsądkiem. Jeśli przestrzegamy zasad zbilansowanej diety, nawet kawałek dubajskiej czekolady nie powinien nam zaszkodzić. Warto jednak wiedzieć i wystrzegać się takich produktów w codziennej diecie

Komentarze (0)