01.09.2025

Vegański kebab od Filipa Chajzera. Hit czy kit?

Dorian Skrzypnik
Dorian Skrzypnik
Lifestyle
Udostępnij:
facebook twitter
Skomentuj

W krakowskiej budce z kebabem należącej do Filipa Chajzera pojawiła się prawdziwa nowość. Po raz pierwszy w historii tego miejsca do sprzedaży trafiła wersja wegetariańska – nazwana przez właściciela „VEGAP”.

To nietypowe podejście do kebaba, bo zamiast popularnego falafela czy sera halloumi, Chajzer postawił na specjalnie przygotowaną warzywną „kulę mocy”, która jest opiekana na klasycznym kebabowym grillu, a według autora ma smakować niemal jak baranina.

Na nagraniu zamieszczonym w mediach społecznościowych Chajzera widać proces krojenia warzywnej alternatywy do mięsa. Jak podkreślił, cały produkt składa się wyłącznie z roślin, ale dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw i sposobowi przygotowania ma przywodzić na myśl smak mięsa, którego wcale nie zawiera. To wyraźne odejście od standardowej opcji wege znanej w większości kebabowni, gdzie najczęściej zamiennikiem mięsa są falafele.

Kolejnym elementem, który wyróżnia ofertę krakowskiej budki, jest świeżo wypiekany na miejscu lawasz, w który zawijany jest kebab. Chajzer zaznaczył, że zależy mu, aby danie było nie tylko alternatywą dla mięsożerców, ale też produktem wysokiej jakości, podanym w autorskiej odsłonie. Dzięki temu ma on być konkurencyjny wobec klasycznych kebabów, a jednocześnie atrakcyjny dla osób, które nie jedzą mięsa.

W opisie swojego filmu celebryta napisał: „Dziś pierwszy raz sprzedajemy Kebap VEGE – VEGAP 💚🍀 same rośliny – smak baraniny ☺️ jestem niesamowicie ciekawy czy jest miejsce na rynku dla takiego produktu 👌 GALERIA KAZIMIERZ KRAKÓW”.

LINK DO FILMU TUTAJ

Komentarze (0)