Specjaliści opracowali specjalny system żywienia, znany jako protokół autoimmunologiczny, dla osób borykających się z chorobami autoimmunologicznymi. Te schorzenia, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia, cukrzyca typu 1, nieswoiste zapalenia jelit, Hashimoto i stwardnienie rozsiane, charakteryzują się atakiem układu odpornościowego na tkanki organizmu. Szacuje się, że mogą dotyczyć nawet jednej na 10 osób, częściej kobiet. Dieta może mieć wpływ na te choroby, wprowadzając elementy, które mogą zaburzyć pracę jelit i wywoływać stany zapalne.
Protokół autoimmunologiczny, znany jako AIP, jest podzielony na trzy fazy:
Faza 1 – Eliminacja: Na początku eliminuje się wiele produktów z codziennej diety, które mogą nasilać procesy zapalne. To trudny etap, który należy przeprowadzić dokładnie, usuwając te produkty, które różne osoby mogą tolerować inaczej. W diecie usuwa się m.in. ziarna, rośliny strączkowe, produkty mleczne, jaja, orzechy, cukier rafinowany i produkty wysoko przetworzone. Pozostają warzywa, owoce, ryby i ekologiczne mięso. Dieta powinna być zbilansowana i monitorowana przez lekarza i dietetyka.
Faza 2 – Testowanie: Jeśli efekty są widoczne, można rozpocząć drugą fazę, w której stopniowo wprowadza się usunięte wcześniej składniki diety i obserwuje reakcje organizmu. Wprowadzenie każdego składnika jest testowane przez kilka dni. Jeśli pojawią się niepożądane reakcje, składnik ten jest eliminowany lub ograniczany.
Faza 3 – Utrzymanie: W trzeciej fazie, korzystając z wiedzy zdobytej w fazach 1 i 2, tworzy się spersonalizowaną dietę, unikając lub ograniczając szkodliwe składniki. To zależy od reakcji organizmu na konkretne produkty. Osoby z łagodnymi objawami mogą rozważyć pewne odstępstwa w określonych sytuacjach, np. podczas podróży.
AIP jest rozszerzoną wersją diety low-FODMAP, która eliminuje składniki takie jak fruktoza, laktoza, fruktany, galaktany i poliole, znane jako FODMAPs. Te substancje mogą pogarszać dolegliwości u osób z chorobami układu pokarmowego, takimi jak zespół jelita drażliwego. AIP wymaga ścisłego nadzoru lekarza lub dietetyka i nie jest skuteczne u wszystkich pacjentów.
Badania przeprowadzone w Polsce i Nowej Zelandii sugerują, że AIP może być korzystne dla pacjentów z chorobą Hashimoto i reumatoidalnym zapaleniem stawów, ale wyniki te są nadal przedmiotem dalszych badań. Przed rozpoczęciem diety AIP zawsze zaleca się konsultację z lekarzem lub dietetykiem.
Komentarze (0)